Slik vedlikeholder du din båt

Det er gjerne en stor investering å kjøpe en båt, og vil du ha gleden av den over flere sesonger, er det viktig at du er nøye på vedlikeholdet. Dårlig vedlikehold eller feil vedlikehold kan fort bli veldig dyrt, og i verste fall ødelegge båtsesongen. Den norske båtsesongen varer kun noen få måneder, og hvis du kontinuerlig gjør små vedlikeholdsoppgaver istedenfor å vente på de store, kan du nyte båtsesongen hele sommeren igjennom.

Unngå muggsopp

For å unngå sopp og muggskader på båten er det viktig at den holdes tørr gjennom hele året. Ved å holde båten tørr kan du forhindre rust, mugg og råte, beskytte elektronikk og bevare båtens verdi. Den relative luftfuktigheten på båten må være under 55 % skal man forhindre at det danner seg sopp og mugg. Selv på varme sommerdager kan det være utfordrende å komme under denne verdien. Om sommeren kan det oppstå fuktproblemer ved at man bruker dusjen om bord for eksempel. Om våren og høsten er det som regel kondens som kan skape fuktighetsproblemer. Vinteren kan også by på kondensproblemer avhengig av temperatur. For å forhindre fuktskader må man ha en luftavfukter, og den skal man benytte året rundt. Et godt vintertips er at man unngår å varme opp båten hvor dette bare vil øke eventuelle kondensproblemer. Bruk luftavfukteren og sørg heller for god gjennomlufting.

Vinterlagring

Før vinteren setter inn må de fleste båter tas opp av vannet. Vinterlagring kan skje på ulike måter. Noen lar båtene stå ute på havnen der de har båtplass, mens andre setter båten inne på et godkjent lager. Det er viktigste er å være godt forberedt, og få båten opp før stormen kommer. Når du har tatt opp båten skal du vaske den godt både innvendig og utvendig. Du sparer mye jobb og tid ved å fjerne skjell og groe med engang. Det lønner seg også å lufte båtens innredning for å forhindre kondens. Når det gjelder vedlikehold av motoren så skal den kjøres i ferskvann, deretter må du sjekke dens frostvæskenivå og måle frysepunktet. Skift gjerne oljefilter og motorolje når du først er i gang. Andre viktige ting å huske på før du forlater båten om vinteren er at drivstofftanken skal være full, hovedstrømbryteren skal være frakoblet, smørepunktene skal være gått over og sikkerhetsutstyret skal være kontrollert.

Vårrengjøring

Når vinteren er over begynner vårrengjøringen av båten din. Litt finpussing må til før den er klar for en ny båtsesong. Det første du må gjøre er å gi båten din en grundig vask. Hver særlig nøye med rengjøringen av skroget. Det er bare bortkastet tid og penger å polere et skrog som ikke er rent. Skroget skal også kontrolleres for skader. Båtens propeller skal også kontrolleres for skader, og de skal finpusses med et vannslipepapir. Før du setter båten på vannet er det viktig at du sjekker motoren, eller får fagkyndige til å gjøre det. Start med en visuell sjekk før du kontrollerer drivstofftank, – og system. Rengjør sjøvannsfilteret, og før båtsesongen kan begynne må du kontrollere at motoren til båten din ikke lekker olje, drivstoff og kjølevann.